Tuesday, March 15, 2011

Ketupat Sotong...


Salam semua,

Ketupat sotong adalah antara menu kegemaran fiza. Tp dah lame jugakla fiza tak masak menu ni. Kali ni kuah yg fiza masak takla terlalu gelap sebab fiza tak letak byk sgt gula melaka. Sbnye hubby tak suka manis sgt. Kalo ikutkan, mmg fiza suka manis, biasala org Kelantan katakan. hehehe. Kla, dibawah ni bahan2nye yer

Bahan2

1. Sotong sederhana besar
2. Santan
3. Gula melaka
4. Beras pulut
5. Asam gelugor
6. Serai
7. Bawang putih
8. Lidi utk cucuk sotong
9. Garam

Cara2

1. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Cucuk dgn lidi. Rebus sotong hgga masak. Toskan airnye
2. Masukkan santan bersama dgn bawang putih, asam gelugor, serai, gula melaka dan garam.
3. Biarkan mendidih sehingga pekat.
4. Masukkan sotong td ke dalam kuah yg disediakan. Biarkan mesra seketika.
6. Sedia dihidangkan

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment