Sunday, October 10, 2010

Gulai Kari Ikan Tenggiri

Salam lebaran kepada semua,


Rasenye baru hari ni jari fiza terasa nak meng 'update' blog masakan, bukan ape waktu bulan ramadhan tempoh hari, tersangatlah penat, rase mcm xdan tgn jer, nak jaga anak2 lg, kemas, masak dan macam2 lagi. Kadang2 picture lauk pun lupa nak snap. Jadi ini jela antara menu yg fiza sempat snap semasa bulan ramadhan aritu. Banyak kali jgk fiza masak gulai ikan tenggiri ni sb husband fiza sukakannye. Ada time masak kari kepala ikan tenggiri tp terlupa la plak nak snap picture. So, yg snap time kari bahagian bdn jer...hehehe


Kari Ikan Tenggiri







Bahan2nyer:

1) Ikan tenggiri yg telah dipotong
2) Bawang merah dn seulas bawang putih
3) Serbuk kari ikan babas
4) Cili Kering
5) Halba
6) Daun kari
7) Santan pekat dan cair
8) Kacang bendi
9) Buah tomato
10) Asam keping
11) Garam dan gula

Cara2nye:

1) Tumis bawang merah,putih,cili kering dan serbuk kari. Masukkan daun kari dan halba. Kacau shgga naik bau
2) Masukkan santan pekat sedikit. Biar pecah minyak
3) Masukkan ikan, garam dan gula. Biar bahan2 tumis meresap ke dalam ikan
4) Masukkan asam keping dan tambahkan santan. Seterusnye masukkan kacang bendi dan tomato. Biarkan mendidih seketika.
5) Sedia dihidang bersama nasi panas.









No comments:

Post a Comment