Sunday, October 10, 2010

Ikan Cencaru Sumbat Berbalut Pandan



Salam semua,

Ini pula menu ikan dan kali ini fiza memilih ikan cencaru. Biasanye kalau ikan cencaru fiza selalu masak sumbat sambal dan dibalut dgn daun pandan. Rasenye boleh tahan jugakla. Tujuan fiza gunakan daun pandan ni sb ia bleh hasilkan bau wangi. Tp sebelum memasak ikan cencaruni  kenalah pastikan ia dibasuh dgn air asam jawa dan tepung supaya bau hanyir ikan itu hilang. Kla, cara2 membuat sambalnye ada kat bawah yer.

Bahan2nye:
1) Ikan cencaru
2) Daun pandan
3) Kunyit
4) Garam

Perap ikan bersama garam dan kunyit

Bahan2 utk sambal
1) Cili padi dan cili kering
2) Belacan
3) Air asam jawa
4) Garam dan gula
5) Semuanye dikisar bersama dan sumbatkan ke dalam ikan. Balutkan ikan dgn daun pandan
# Goreng atau bakar ikan hgga masak dan sedia utk dihidang

No comments:

Post a Comment