Sunday, October 10, 2010

Rendang Tok...

Salam semua,

Masakan ni dah lame fiza nak buat sebab hubby memang sukakannye. Tetapi disebabkan ia agak rumit sedikit dan agak lame nak dimasak, fiza tangguhkannye dulu. Jadi bila waktu mengizinkan, akhirnye fiza dpt jugakla menyeediakannye. Hehehe. Sebenarnye takla rumit sgt pun nak buat ni tp yela kata orang bila kerajinan tu kureng kan. Fehem2 jele ek. Biasanye rendang tok kat Perak memang famous la especially kat kenduri2 kan. Kalau dimakan dgn lemang atau ketupat pun sodap jgk ni. Kla, di bawah adalah bahan2nye yer

Bahan2nye:

1) Daging batang pinang dipotong segiempat
2) Bawang merah dan putih
3) Serai
4) Halia
5) Lengkuas
6) Cili kering
7) Kerisik
8) Santan
9) Jintan manis dan jintan putih
10) Kunyit dan Daun kunyit
11) Asam keping
12) Garam, gula dan bahan perasa

Cara2nye:
1) Blend bawang merah, putih, seerai, cili kering, lengkuas, kunyit dan halia
2) Jintan manis dan j. putih digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
3) Tumiskan bahan 1) dan 2) sehingga pecah minyak. Masukkan daging, garam gula dan bahan perasa. Biarkan bahan tumis meresap ke dlm daging
4) Masukkan santan , asam keping. Biarkan ia mendidih. Perlukan masa yg agak lame supaya daging betul2 empuk
5) Biarkan sehingga kering dan  masukkan kerisik dan daun kunyit.
6) Sedia utk dihidang

No comments:

Post a Comment